Lekvárok és szörpök

Bernics Ferenc – Folk-Fészer – lekvár, -szörp, -olaj,- ecetkészítő

…. a hippi és a betyárvilágból itt felejtett kövület vagyok. Azon munkálkodok, hogy a hagyományaink folytatólagossága megmaradjon és ezen értékek beépüljenek a “hétköznapjainkba”. Az emberek észrevegyék, hogy Isten micsoda gondoskodással ellátott minket erdő-mező szerte: élelemmel, gyógyító füvekkel a nyavalyáinkra, hogy ne legyünk a XXI. század megvezetett bohócai. Minden nap rácsodálkozok arra a természeti gazdagságra, amit ajándékba kapott kicsinyke országunk és annak népe, csak meg kellene tanulni “jó gazdaként” bánni ezekkel a javakkal. Próbálom a dolgokat minél egyszerűbben megközelíteni, ezért is foglalkozok a népi “gyógyfüves” orvoslással. Erdőn,mezőn gyűjtött növényekből lekvárokat, szörpöket, olajakat, eceteket készíteni és ezeket alkotói piacokon eljuttatni az emberekhez. Mindezt persze pár jó szó, esetleg hasznos tanács kíséretében.

 Tel: +36-20/ 436-0074
E-mail: bekarepa@freemail.hu

Bocz Csaba Baranya Íze – zöldség-, gyümölcstermelés

A Baranya Íze családi vállalkozás, zöldség-, gyümölcstermeléssel és feldolgozással foglalkozunk. Főbb termékeink: szárított és aszalt zöldségek, gyümölcsök, különféle zöldségkrémek, medvehagymás készítmények, fűszerek, szószok, szörpök. Vegyszermentesen termelünk, és a feldolgozásnál nem használunk semmilyen mesterséges adalék, íz-, színezék- és egyéb anyagokat. Receptjeink nagyszüleink hagyományaira épülnek, de mindemellett a modern elvárásoknak is igyekszünk megfelelni. Találkozhattok velünk a helyi termék piacokon, helyi termék boltokban és fesztiválokon. Jelenlegi termékeink: szörpök (bodza, bodza steviával, levendula, rózsa, meggy), édes (cseresznye, meggy) és sós lekvárok (hagyma), grillcuccok (paradicsomos grillszósz, medvehagymás fűszerolaj), fűszerek (vegeta, szárított medvehagyma).

Facebook: https://www.facebook.com/BoczBaranyaIze
Tel.: +36- 30/678-1909, +36 -30/528-3629
E-mail: lakatos.vanda@gmail.com

Kósik Diána – Tündépancs – lekvár -és szörpkészítő

 Három éve, őstermelőként készítek ehető virágokból lekvárt és egyéb csemegéket. Régóta érdekelnek a gasztronómiai különlegességek, kezdetben az ünnepekkor teszteltem családomon a saját készítésű édességeket. Szeretek kísérletezni, így a következő alapanyagokból készítek lekvárt: jázmin, rózsa, kerti mályvacserje, yukka, sásliliom, akácvirág, hársfavirág, citromfű, bodzavirág. Ismereteim szerint a rózsán kívül a felsorolt virágokból lekvárt más nem készít.

Csinálok még gyümölcsökből is lekvárt, ezek a csokislekvárok, amelyek 81%-os étcsokoládét tartalmaznak. Szörpöt fenyőrügyből, akácvirágból, jázminból, hársvirágból és rózsasziromból főzök, de ezzel mások is foglalkoznak.

Termékeim természetesen saját bio-alapanyagokból készülnek, amelyek a házunk kertjében és a Harka-völgyben található telkeinken teremnek.

A Tündérpancs képviseletében nálam rendelhetők és vásárolhatók az ehető virágokból és bogyókból készült fantasztikus lekvárok és szörpök! Kihagyhatatlan a csokoládés gyümölcslekvár kóstoló!

E-mail: kosikdia@vipmail.hu
Kóstolj bele a Facebookon is!

Nyírő Tamás – lekvárbetyár

Nyírő Tamás vagyok. A budapesti, nagyvárosi létet magam mögött hagyva 2009-ben költöztem Baranya egyik apró falvába, Kovácsszénájára. Helyben és a környéken termett gyümölcsökből, zöldségekből, erdők-mezők kincseiből készítek lekvárokat, szörpöket, savanyúságokat, aszalványokat. Vegyszermentes termékeimet hagyományos dunsztolással tartósítom. Hogy legyen mire kenni a lekvárt, a vendégekkel közösen fateknőben dagasztunk tésztát és helyben sütünk kenyeret. Minden környéken barangolót sok szeretettel várok!

Tel: +36-70/386-7128, +36-72/378-446
E-mail: tamaskvsz@indamail.hu

Vecsernyés Irén – A Mi lekvárunk  – lekvárkészítő

2009-től őstermelőként gyümölcsfeldolgozással foglalkozom, hagyományos technológiával és egyedi receptjeim alapján főzöm lekvárjaimat. Jelenleg 16 féle termékem van, egyedi ízekkel, íz párosításokkal.

A lekvár alapanyagainak kiválasztásakor az ízhatás és a piacképes termék előkészítése és elkészítése a célom, a folyamat során szem előtt tartva a fogyasztói elvárásokat, igényeket. A hagyományos gyümölcs alapanyagok mellet új gyümölcsök feldolgozásával is foglalkozom.

 A portámra látogatók betekintést nyerhetnek a főzés folyamataiba és megkóstolhatják a finomságokat.

Wirth Gyula – Sparhelt – lekvárkészítő

Kreatív hagyományőrzés – ezzel a szókapcsolattal jellemezhetjük a legtömörebben a SPARHELT termékeket. A tradíciók tisztelete abban nyilvánul meg, hogy minél kevésbé denaturáljuk a termékeket, azaz igyekszünk a lehető legnagyobb mértékben megőrizni a természetességüket. Ennek érdekében a felhasznált alapanyagok vagy a saját, vegyszert sohasem látott kertünkből, vagy erdőkből és mezőkről származnak, nem teszünk hozzájuk semmiféle tartósítószert, és hozzáadott cukor is csak nagyon ritkán kerül a készítményekbe. A legfontosabb azonban maga a jó öreg sparhelt, amely a keresztanyja is lett a termékeinknek. Ezen ugyanis nagyon kíméletesen lehet főzni és koncentrálni az ízeket. Ezzel együtt a fa tüze érintetlenül hagy a vízben valamilyen életerőt, amelyet más hőforrások megrongálnak, lecsökkentenek. Így a SPARHELT készítmények egészségesek és jó ízűek – mondhatjuk, hogy azért jó ízűek, mert egészségesek, hiszen a természetes táplálékban a jó íz tökéletes indikátora a károsító hatások hiányának.
A kreativitás azt jelenti, hogy a teljesen tiszta egyszerűség mellett szívesen és bátran nyúlunk nem “őshonos” kombinációkhoz, vagy saját elképzelések megvalósításához, mindig szem előtt tartva a fentebb leírt követelményrendszert.
A hagyomány tovább él – és az is, aki tiszteletben tartja.
A Sparhelt-termékekhez kapcsolódó blogot megtekintheti itt.
Reklámok